Stressvol bestaan versnelt verouderingsproces

Veel stress versnelt het natuurlijk verouderingsproces. Dit blijk uit een onderzoek onder een groep van 58 vrouwen waarvan de resultaten donderdag in het wetenschappelijke tijdschrift Science worden gepubliceerd.

Onderzoekers van de Stanford-Universiteit in Californië voerde de studie uit. Het onderzoek richtte zich specifiek op zeer stressvolle situaties en de effecten daarvan op de zogenoemde telomeren in bepaalde cellen in het immuunsysteem. Telomeren zijn de uiteinden van een chromosoom en zorgen ervoor dat bij celdeling alles goed verloopt en de nieuwe cellen identiek aan elkaar zijn. Juist deze telomeren zijn een maatstaf van leeftijd, want als ze eenmaal een minimaal niveau hebben bereikt, kunnen ze niet meer herstellen.

De wetenschappers onderwierpen de telomeren van 39 vrouwen aan veel stress. Daaruit bleek dat deze telomeren met tien jaar extra verouderen in vergelijking met die van de negentien andere vrouwen uit het onderzoek die niet aan stress blootgesteld werden.

,,Chronische stress lijkt het potentieel te hebben om het leven van cellen en in het bijzonder cellen van het immuunsysteem te verkorten. Daardoor versnelt het natuurlijke verouderingsproces”, aldus een van de onderzoekers


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *